HILLFORTS OF ASTURIES: PENDIA HILLFORT.

The hillfort of Pendia is in the proximities of the homonymous locality, in the Asturian council of Bual. It was excavated in 1941 under the direction of D. Antonio García and Bellido and D. Juan Uría Ríu, also responsible for the archaeological excavations that during those years took place in the hill of Cuaña, and was declared Monument on January 26, 1981.

The ruins of the hillfort are located on a small rocky promontory on the side of one of the meanders formed by the river of Pendia, and can be accessed from the village of Pendia, by a narrow path that leaves to the left the defensive pit Which isolated the settlement from the rest of the mountain range.

In addition to the unusual topographic location of this village, there is a disproportion between their powerful fortifications and the small enclosure they protected, which also appear next to a limited set of huts (a dozen), two saunas similar to those discovered in The hillfort of Cuaña. A defensive complex of such magnitude was supposed to respond to the need to secure a vulnerable location for its inhabitants.

During 1999, the two saunas and their environment were re-excavated, both buildings being restored. Since 2003 and until the present, campaigns have been carried out annually in the reservoir during the summer period, in which works are carried out cleaning, excavating and restoring the preserved structures.

Main elements:

Moat and defensive elements: To the left of the way of ascent towards the interior of the hillfort, it is visible the deep moat that isolates the living space of the slope of the hills of Vilanova and avoids a comfortable step on the most vulnerable access. The ditch was filled with the collapses of a great tower that protects and crowns the moat, and with the collapses of the wall that ran all the perimeter of the settlement.

Pre-roman sauna: It is erected to the North, on the entrance to the hillfort, to shelter of the wall. It responds to a constructive type that generalized in the valley of the Navia between centuries IV-II a. C., before the Roman conquest, and had a semicircular oven, a rectangular chamber, and a vestibule, although in this case it has not been preserved. A small reservoir of water between the oven and the main chamber allowed to create the steam necessary to take the baths. From this point we can see the existence of two distinct zones within the village: the northern sector, protected by several defensive elements that isolate the space in which a large hut was located, and the southern zone, where the rest of the constructions.

Great hut: It is a large construction, well protected by several defensive elements, and corresponds to a type of construction that used to occupy important sites in the urbanism of the Asturian hillforts and they have been interpreted traditionally like buildings of communal use.

Source:

Wikipedia

Spanish to English translation:

Fernán Morán.

Pictures.

1st.- General view of the hillfort of Pendia. Author: José Fdz. Villanueva. Source: Asturian Celtic League (2015).

2nd.- General view of the hillfort of Pendia. Author: José Fdz. Villanueva. Source: Asturian Celtic League (2015).

3rd.-  Pre-roman sauna. Author: Fernán Morán. Source: Asturian Celtic League (2016).

4th.- Ruins of a hut in Pendia hillfort. Author: José Fdz. Villanueva. Source: Asturian Celtic League (2015).

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s